Фолклорно друштво „Извор Доњи Товарник“ се на синоћном Годишњем концерту, одржаном пред препуном спортском халом у Доњем Товарнику, представило публици са осам кореографија –играма из Шумадије, југоисточне и централне Србије, Влашким играма, играма из Мачве, играма из Баната, играма из Лесковачке Мораве и играма из Врањског поља, под будним оком уметничких руководилаца Извора Данијеле и Владимира Барнак.

Публика је наступе младих фолклораша наградила громогласним аплаузима, а Владимир Барнак каже да су играчи Извора за само три године, колико ово друштво постоји, направили огроман напредак.

„Пред њих смо ставили један врло амбициозан задатак – да одиграју целовечерњи концерт самостално и они су у томе успели. У овом тренутку имају десет кореографија у ногама и могу сами да одиграју сат и по концерта, што је за некога ко је почео да игра пре само три године изузетан напредак. Мислим да они још увек нису свесни колико су у ствари напредовали и шта све могу“ – рекао нам је Владимир.

На почетку концерта председник Управног одбора Фолклорног друштва „Извор Доњи Товарник“ Милан Алексић уручио је захвалнице онима који су у протекле три године највише помагали рад друштва: Општини Пећинци, Културном центру Пећинци, предузећу Луки комерц, Ловачком друштву Доњи Товарник, Удружењу жена „Сунчев цвет“ из Доњег Товарника, Ловачком друштву Брестач, Месној заједници Брестач и основним школама „Слободан Бајић Паја“ Пећинци и „Душан Јерковић Уча“ Шимановци, а посебна захвалност је упућена родитељима младих играча на подршци и разумевању. Захвалницу у име пећиначке локалне самоуправе примио је заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић.

Специјални гости на синоћном концерту били су чланови Ансамбла народних игара „Хајдук Станко“ из Шапца, на челу са уметничким руководиоцем Биљаном Рељић, који су се публици у Доњем Товарнику представили играма из Мачве, играма из Македоније и играма са Косова.

„Извор Доњи Товарник“ тренутно окупља око сто чланова из осам насеља пећиначке општине – Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Брестача, Суботишта, Прхова, Сремских Михаљеваца и Карловчића, а недавно им је, као потврда квалитета, стигао и позив за учешће на Међународном фестивалу фолклора дечјих и омладинских група у Черноморецу у Бугарској, где ће наступити крајем јуна као једини представници Србије, заједно са ансамблима из Мађарске, Грчке, Македоније, Бугарске, Украјине, Републике Српске и других земаља.