Разиграни увод у празничне дане (15.12.2019.)

Чланови Фолклорног друштва „Извор Доњи Товарник” обрадовали су 14 децембра публику новогодишњим концертом у спортској хали у Доњем Товарнику. Био је то уметнички резиме њиховог вредног рада у протеклој години, промоција нових кореографија и народних ношњи, али и оригинално загревање публике за предстојеће празнике. Игра и песма деце и младих, лепе шарене ношње на сцени коју су украсиле жене из Удружења жена „Сунчев цвет” и препуно гледалиште расположене публике учинили су да то вече у Доњем Товарнику буде сасвим посебно.

Поред играча оба ансамбла „Извора” – дечијег и извођачког који су извели десет кореографија, у програму су учествовали и Културно-уметничко друштво „Лена” из Земун Поља, као и пећиначкој публици добро познати Брестачанка Бојана Радивојевић, студенткиња Факултета музичких уметности у Београду, и Недељко Анђелић, студент Православног богословског факултета Београдског универзитета. Да све протекне како и доликује великом новогодишњем концерту, помогли су Месна заједница Доњи Товарник, Општина Пећинци, пећиначки Културни центар, Спортски савез и Ловачко друштво Доњи Товарник. Након концерта, уприличено је дружење у ловачком дому и договори са гостима из Земун Поља о будућој сарадњи. А о томе што за младе играче „Извора“ значи новогодишњи концерт, председница Управног одбора друштва Данијела Барнак нам је рекла:

„Концерт одржан у Доњем Товарнику била је у ствари својеврсна припрема за дочек Нове године, и нама је драго да смо управо ми имали част да „загрејемо“ публику за предстојећи дочек. Традиционални годишњи концерт се иначе одржава у пролеће, а овај новогодишњи такође ће бити уврштен међу традиционалне концерте. Планирамо да их током године имамо барем четири на територији општине Пећинци. Гости на концерту су нам овом приликом били чланови КУД „Лена“ из Земун Поља, са којима смо провели много лепих тренутака на гостовању у Бугарској. Као и увек, улаз на концерт је слободан и свако ко жели могао је да дође и ужива у лепој музици и народним играма. Иначе, морам да нагласим да је овај концерт за нас био много више од повода за лепо дружење и загревања за новогодишње празнике – он је и наша припрема за прославу јубилеја наредне године. Наиме, наредне године обележићемо пет година рада, а поред постојећих кореографија, програм смо обогатили са још четири нове које су у припреми и у којима ће публика моћи да ужива. У следећој години нас очекује много рада, јер планирамо да у 2020. годину уђемо са серијом концерата којима ћемо на прави начин обележити наш мали, али значајан јубилеј.”

Организатори концерта захвалили су се свима који помажу рад доњотоварничког фолклорног друштва. Они су подсетили да “Извор” окупља више од 70 деце из осам насеља пећиначке општине и на тај начин чува од заборава традиционалне вредности, негује изворне песме и игре, приређује публици несвакидашње културне садржаје и што је можда најважније – омогућује деци заинтересованој за фолклор здраво одрастање и психо-физички развој.

Новогодишњи концерт за госте из Земун Поља био је и први наступ пред публиком у Доњем Товарнику. Уметнички руководилац КУД “Лена” Предраг Рамић има само речи хвале за домаћине, а пошто су се играчи два друштва већ спријатељили на путовањима по свету, сада им преостаје само да се још боље упознају на домаћем терену. И Данијела Барнак и Предраг Рамић очекују да ће заједничких наступа ова два друштва бити још много, и не само у Србији.