У Спортској хали у Доњем Товарнику 25. септембра је завршен дводневни кошаркашки камп „Викенд под кошевима“, који по 13. пут организује Кошаркашки клуб „Срем баскет“ из Пећинаца, под покровитељством Спортског савеза „Развој спортова“. Током два дана кампа, на два терена такмичила су се деца пионирског узраста и млађи минибаскет узраст.

Својевсрна кошаркашка манифестација, једина таква у нашој општини, сваке године окупи младе таленте, а како нам је рекао секретар Развоја спортова Милан Ђокић ово је прилика да се деца окупе, друже, али и науче доста једни од других. Спортски савез, како је рекао, заједно са локалном самоуправом, посебан акценат ставља на рад са младима, а овакав кошаркашки камп свакако заслужује посебну пажњу, деце и родитеља, као и свих љубитеља кошарке.

Организатор кампа и тренер пећиначког Срем баскета Живко Мисирача свакако је најзаслужнији за многобројне успехе појединаца, који сада, како нам је рекао, играју лиге по Европи, неки играју наша домаћа првенства, док неки дечаци и девојчице играју лиге у Америци и Шпанији.

„Желео бих да се захвалим људима из нашег Спортског савеза и Општине Пећинци што су ми дозволили да у тешким условима короне пре две године функционишемо. Лига нам је тада кренула, имали смо проблема са болесном децом али успели смо да завршимо сезону, па чак и да организујемо камп. Значило је и деци и мени да нисмо правили паузу. Наравно, захваљујући тој подршци ево нас 13. пут на паркету Спортске хале, са неком новом децом и новим талентима. Трудимо се да истрајемо до краја, јер у данашње време је заиста тешко децу извести из куће, одвојити их од телефона и рачунара“ – рекао је Мисирача.

А као посебан вид подршке за децу, другог дана кампа са децом се дружио и Игор Тадић, бивши репрезентативац Босне и Херцеговине, а сада скаут Кливленд Кавалирса. Игор Тадић био је на првом Викенду под кошевима, а дошао је и после 13 година поново да подржи младе кошаркаше, јер, како је рекао, почео је да тренира са 7 година, управо као и они.

“Пре свега сам дошао на позив Живка Мисираче, мог друга, бившег саиграча и колеге на факултету. Био сам пре 13 година, нисмо били у хали, него напољу на теренима, и сећам се када су клинци Срем баскет почињали. Много ми је драго да видим сву ову децу на окупу, тренере и родитеље, јер тешко је анимирати децу за кошарку. Ипак, најважније је да деца да буду у спорту, посебно у овом узрасту, да пре свега стекну радне навике, одговорност, обавезу и да поред школе имају активности, да нису на улици. Ми смо земља кошарке и увек ћемо то бити. Небитно је да ли ће ова деца да се баве професионално кошарко, најбитније је да они израсту у праве људе. Кошарка у овом узрасту крене као игра, али зато после уђе у крв и деца је заволе, и даље сами крче свој пут” – казао нам је Тадић.

Током 13. Викенда под кошевима првог дана такмичила су се деца пионирског узраста КК Срем Баскет, КК Дунав из Старих Бановаца, КК Јадран из Голубинаца и КК Срем из Сремске Митровице, док су се у недељу такмичила деца минибаскет узраста КК Срем Баскет, КК Џокер из Београда, КК Железничар из Инђије и КК Џез Баскет из Руме.

Првог такмичарског дана победио је Дунав из Старих Бановаца, испред Срем Баскета из Пећинаца, Срема из Сремске Митровице и Јадрана из Голубинаца. У шутирању „трица“ победио је Огњен Гератовић из Јадрана, док је други био његов клупски колега Милош Радић, а трећи Милош Обрадовић из Срем Баскрета.

Другог такмичарског дана најуспешнији су били домаћини минибаскет узраста Срем Баскет из Пећинаца, док је у шутирању „двојки“ најуспешнија била Теодора Мисирача из Срем Баскета, испред Дејана Капчије из Џез Баскета и Матеје Тадића из Џокера.