У препуној Спортској хали у Доњем Товарнику, 2. априла, Фолклорно друштво „Извор Доњи Товарник“ одржало је свој велики солистички концерт, који је публици пружио преко два сата уживања у играма и песмама које су настале и живеле, али се и развијале на нашим просторима, а које, као такве, чине идентитет нашег народа. Председница друштва Данијела Барнак на почетку програма уручила је захвалнице свима који су дали свој допринос у раду Извора за 7 година постојања, између осталих и Општини Пећинци.

Захвалницу је примио председник Општине Пећинци Синиша Ђокић, који је том приликом нагласио да су овакви концерти, међусобна подршка и бројна публика пример успешне сарадње Општине и локалне заједнице, а насмејана и разиграна деца на паркету Спортске хале резултат свега тога.

На годишњем концерту Извора наступила су сва три ансамбла овог друштва, а како нам је рекла Данијела Барнак, друштво тренутно броји око 80 чланова. Она додаје, да је овај концерт од великог значаја за сву децу, јер током пандемије нису организовали целовечерње концерте.

„Веома сам задовољна оним што су наша деца приказала током 120 минута игре, посебно напретком који су остварили за све ове године, јер једно друштво које је почело од нуле практично, за ових 7 година у ногама има 12 кореографија – 9 кореографија које могу да се обуку и које могу да носе програм. Задовољна сам и начином на који су они изнели овај концерт, њиховом професионалношћу, брзином и енергијом коју су пренели публици. Такође, драго ми је да је хала била пуна, да је тако велики број људи дошао да их види и подржи, а опет све то не би било без огромне подршке пећиначке локалне самоуправе којима дугујемо огромну захвалност, као и родитељима на пожртвованости и веровању да ћемо све ово за ових 7 година урадити“ – рекла нам је Барнак.

Извођачки ансамбл Извора вишесатни програм је отворио Играма из Шумадије, би се касније публици представили кроз још 5 кореографија, међу којима су биле и две нове кореографије – Игре из Врања и Игре из Босилеградског крајишта, док су најмлађи чланови Извора извели чак 5 кореографија. Годишњи концерт Извора публика је пропратила бројним аплаузима, као и њихове специјалне госте чланове КУД-а „Паја Зарић“ из Нових Карловаца.

Поред Општини Пећинци, Извор је уручио захвалнице за подршку и успешну сарадњу и Културном центру Пећинци, Јанвој установи Спортски центар, предузећу „Луки комерц“ Пећинци, Туристичкој организацији општине Пећинци, Савету месне заједнице Доњи Товарник, Ловачком друштву Доњи Товарник, Удружењу жена „Сунчев цвет“ из Доњег Товарника, Савету месне заједнице Брестач и Ловачком друштву Брестач, као и гостима из Нових Карловаца.

Концерт је реализован под покровитељством Општине Пећинци и уз подршку Културног центра Пећинци.