У Спортској хали у Доњем Товарнику вечерас је одржана свечаност доделе Годишњих награда Спортског савеза “Развој спортова” за 2023. годину. У присуству представника 40 клубова чланова, представника пећиначке локалне самоуправе, културног и јавног живота општине Пећинци проглашени су најуспешнији спортисти, спортски клубови и најзаслужнији спортски радници за протеклу годину.

Обраћајући се присутнима на почетку свечаности, председник Општине Пећинци Синиша Ђокић нагласио је да је, за све ове године, Развој спортова употпуности оправдао своје постојање, подижући масовност, али и квалитет спорта у нашој општини из године у годину.

„Ми као локална самоуправа са своје стране смо настојали да створимо добре услове за бављење спортом, а то пре свега значи, да изградимо квалитетну спортску инфраструктуру. Због тога смо улагали, не само у стадионе, већ и у терене за мале спортове, дечја игралишта и фискултурне сале у школама. Основали смо Јавну установу „Спортски центар“ која је данас значајна инфраструктурна подршка нашим клубовима. Један од примера наших улагања у спорт је и овај капитални објекат у којем се сваке године окупљамо“ – рекао је први човек пећиначке општине.

Све већи број најмлађих на спортским теренима, све већи број спортских клубова и појединаца, бројна спортска такмичења, свакако да су резултат несебичног ангажовања пећиначког Спортског савеза “Развој спортова”, а како је рекао Милан Ђокић, секретар Савеза, додела годишњих признања, један је од начина да се они највреднији и најуспешнији награде.

„Од самог оснивања нашег Савеза били смо усмерени, пре свега, на развој аматерског спорта са жељом да што више људи, а посебно оних најмлађих, усмеримо ка здравом начину живота. Уједно, створили смо широку базу спортиста, јер само из такве базе се издвајају они који постижу врхунске резултате. Данашњи добитници награда су прави доказ да смо у томе и успели. Уз сав рад и труд који смо уложили, један од пресудних фактора је била безрезервна подршка Општине Пећинци, која је препознала значај бављења спортом што већег броја становника и од самог почетка чврсто стајала уз нас“ – истакао је секретар Ђокић.

Годишња спортска награда свакако је круна свега онога што су спортисти из пећиначке општине постигли на спортским борилиштима.

У категорији сениора титулу најуспешнијег спортисте за 2023. годину понео је Милош Јосимов фудбалер ФК „Слобода“ из Доњег Товарника, док је најбоља сениорска екипа ФК „Шумар“ из Огара.

У категорији јуниора најбољи спортиста је Милош Јовичић, млади кошаркаш КК „Срем Баскет“ из Пећинаца, најбоља спортисткиња је Бојана Контић из Деча чланица Топ Форме из Шимановаца, а најбоља спортска екипа је КК „Срем Баскет“ из Пећинаца.

У категорији школског спорта титулу најбољег понео је Огњен Лукић ученик ОШ „Слободан Бајић Паја“ из Пећинаца, најбоља спортисткиња је Анђелка Вулетић ОШ „Душан Јерковић Уча“ из Шимановаца, а из пећиначке средње Техничке школе „Миленко Веркић Неша“ титулу најбољих понели су спортиста Марко Николић и спортисткиња Ана Јовановић. Најбољи наставник физичког васпитања Иван Стојаковић из пећиначке ОШ „Слободан Бајић Паја“, а самим тим и школа која је постигла најзапаженије резутате на спортским такмичењима је пећиначка школа, другу годину заредом.

У име награђених присутнима се обратио Милош Јосимов спортиста године, који се истакао у тиму Фудбалског клуба „Слобода“ из Доњег Товарника као најбољи стрелац. Он је приликом обраћања у први план ставио тимски рад у Слободи и нагласио да ова награда не припада само њему, него свим фудбалерима, тренеру и руководству клуба.

“Желео бих да се захвалим Спортском савезу и Општини Пећинци на награди за спортисту године. Врло сам срећан и почаствован због награде и она носи посебну тежину за мене, јер долази из моје средине. У исто време осећам обавезу да у наредном периоду оправдам ову награду тако што ћу бележити још боље резултате са својим клубом, као и да млађим саиграчима будем узор и модел понашања. У години за нама Слобода је бележила историјске резултате, а у наредном периоду ћемо стремити ка померању још једне границе у виду пласмана у Српску лигу” – казао је Јосимов.

Развој спортова и ове године наградио је заслужне спортске раднике у протеклој години – најзаслужнији спортски радник је Владимир Џакула, најбољи спортски радник је Небојша Јовановић, а најбољи тренер у 2023. години је Маја Радосављевић, тренер Топ Форме из Шимановаца. Такође, Спортски савез није заборавио ни оне, који су својом подршком дали значајан допринос врхунским резултатима Спортског савеза, те су плакете за унапређење спорта у нашој општини добили Општина Пећинци и Ловачко друштво „Доњи Товарник“. Као и сваке године, поред признања најуспешнијима, Спортски савез је клубовима члановима, основним школама, средњој школи и предшколској установи доделио вредне поклоне.

Логистичку подршку у организацији доделе Годишњих награда Спортског савеза “Развој спортова”, као и сваке године, пружио је Културни центар Пећинци, а свечаност је обогаћена културно-уметничким програмом, током којег су наступили чланови КУД “Извор Доњи Товарник” који су извели две кореографије, док су својим гласовима свечаност увеличале сестре Теодора и Дуња Радосављевић.